Begagnade bilar

Begagnad betyder att ett föremål är använt, och i det här avseendet innebär det att bilen är körd sedan tidigare. Vad är då värt att tänka på vid köp av en begagnad bil?

Begagnad bil

En begagnad bil är en bil som har körts och ägts av en tidigare privatperson. Bilen kan ha gått x antal mil och vara ett visst antal år gammal. Man kan antingen köpa en begagnad bil, få en begagnad bil eller ärva en begagnad bil. Priset sätts ofta efter skicket på bilen, hur långt den har gått samt dess årsmodell.

Var hittar man begagnade bilar?

I dagens samhälle är det inga svårigheter att köpa en begagnad bil. Man kan leta efter bilar hos en återförsäljare av begagnade fordon, kika på annonser i tidningar och kontakta ägaren direkt eller vända sig till exempelvis Blocket. Blocket rangordnar annonser efter län, prisklass och några fler kriterier. Det är därför lättare än någonsin att hitta en bil oavsett plånbok, behov och smak.

Det är oftast tryggast att handla bilar hos en återförsäljare eftersom bilen då är besiktigad, försäkrad och rengjord. Vid köp av en privatperson är det viktigt att signera ett skriftligt avtal som går att hänvisa till vid juridiska dispyter mellan säljaren och köparen.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av begagnad bil?

Kontrollera miltalet (hur långt den gått), dess skick och miljövänlighet. Det är också värt att kontrollera att reservdelar finns att snabbt beställa om bilen skulle haverera eller fungera sämre. Bilens alla funktioner måste fungera; bromsar, backspeglar, växellåda, motor, datorsystem med mera för att vara trafiksäker. Kolla även om det finns bilverkstäder i närheten som är nischade för just den typen av bilar (ofta handlar det om så kallade bilmärkesverkstäder som exempelvis Peugeot och Renault). När du ska köra hem den måste du ha giltigt körkort.