Bilköp: en långsiktig investering

Den här artikeln redogör för bilköp i avseendet långsiktig investering.

Att köpa bil

Att köpa bil kan vara en dyr historia, och det kan därför vara värt att ta ett billån till förmånlig ränta för att ha råd. Driftkostnader, reparationer, plåtskador, besiktning, bränsle, motorolja, spolarvätska med mera är faktorer som kan leda till skenande kostnader. Det kan därför vara värt att sätta sig in i hur pass dyr bilen är att äga och köra.

Att se bilen som en långsiktig investering

Många bilmärken har ett bra andrahandsvärde, speciellt om de är i bra skick. Serva därför bilen med jämna mellanrum så att den håller längre! Kör inte bilen där det är olämpligt, precis som för cyklar gäller principen att vissa bilar klarar tuffa förhållanden bättre än andra, tack vare olika stötdämpare och däck för ändamålet. Om du lånar ut bilen är det viktigt att ställa krav på föraren så att ingen vårdslöshet förekommer.

Parkera på platser avsedda för bilparkering och ingen annanstans eftersom detta försvårar för exempelvis kommunal sophämtning och snöröjning. Iaktta alla trafikregler. Det är trendriktigt och modernt att äga en “grön” bil och enligt artikeln kan det vara en

långsiktig investering, det är alltså både bra för miljön och för din plånbok om du väljer att sälja bilen en vacker dag.

Rena samlarobjekt

Som med alla andra föremål så finns det renodlade bilsamlare som kanske äger bilar av en viss årsmodell eller sort. Köper du exempelvis en gammal skrotbil från andra världskrigets dagar och rustar upp den kan detta ge god avkastning senare. Gamla sportbilar brukar ställas ut på olika mässor världen över, och vem vet; din sportbil av årsmodell 2018 kommer kanske vara värd mycket pengar om 40-50 år. Det gäller således att ha lite is i magen och inte förhasta diverse beslut beträffande bilen och dess skick. Kör lugnt och säkert!