Saker som är värda att tänka på vid bilköp

Ett bilköp är en av de större händelserna som sker i livet. Om man tänkt köra den själv på allmän väg så är givetvis ett B-körkort ett krav. Man måste hålla sig uppdaterad om nya trafikregler konstant, exempelvis regeln som förbjuder telefonsamtal utan handsfree-utrustning. Nästa steg är naturligtvis att försäkra bilen, det finns trafik-, halv- och helförsäkring att skaffa. Försäkringsavtalen kan skilja sig åt mellan de olika försäkringsbolagen och likaså priset. Jämför därför försäkringarna!

Om man köper en sprillans ny bil erbjuder återförsäljarna ibland flera års nybilsgaranti, vilket kan vara förmånligt. Man behöver inte heller besikta bilen lika ofta i början som några år senare, då det sker årligen. Vill man ha en säker bil så kan det vara värt att läsa olika tester om bilens skyddsförmåga vid kollisioner. Köp aldrig en bil utan airbag vid förarsätet eftersom du kan råka illa ut utan airbagens dämpande förmåga. Bältes lag råder och alla personer i bilen skall vara bältade.

Det kan också vara bra att kolla upp bilmärkets rykte; om det finns gott om reservdelar, om motorhaverier är sällsynta. hur miljövänlig bilen är och så vidare. Är man under 25 år måste man vara beredd på att försäkringspremierna är höga jämfört med äldre bilförares dito. Detta eftersom yngre förare generellt sett är mer orutinerade och hetsiga i trafiken jämfört med äldre bilförare. Samma princip gäller hos biluthyrningsfirmor, de tillåter inte alla under exempelvis 24 år att köra de effektstarkaste fordonen.

Vilken bil man skall införskaffa beror också på var man bor och ens behov. Generellt så är större bilar lämpligare ute på landet än i stan, inte minst på grund av att större fordon tar större parkeringsplats i anspråk än mindre bilar. Gillar man inte att växla så finns det idag ett stort utbud av automatväxlade bilar samt många hybridbilar för den miljömedvetne föraren.